Ahma

Hirvi

Karhu

Metso

Pikkulinnut

Teeri

     
Karhu

 
Kesällä 2008 meillä on käytössä kolme erilaista karhujen kuvauspaikkaa. Vanhempi jo muutaman vuoden käytössä ollut paikka sijaitsee samassa metsikössä päähaaskan kanssa. Toinen paikka sijaitsee aukealla suolla, jossa taustana on vanha metsä. Kolmas, uusi paikka sijaitsee pienen lammen rannalla. Paikka perustettiin asiakkaiden toiveiden mukaan. Näin heillä on mahdollisuus kuvata karhuja erilaisissa ympäristöissä.
 
Metsässä sijaitsevan kuvauspaikan etäisyys päähaaskaan on noin 100 metriä. Käytössä on kaksi erityisesti kuvaajille suunniteltua kojua. Kojuissa on tilat 1-2 ja 2-3 hengelle. Pienemmässä kojussa on neljä ja suuremmassa kuusi aukkoa kameroille.
ammattikoppi_iso_200
Lisää kuvia kojuista kuvagalleriassa.
 
Kojut sijaitsevat mäntymetsässä, jossa on lisäksi jonkin verran kuusia. Näkyväisyyttä on keskimäärin noin 40–50 metriä. Karhuille suojainen metsä on erinomainen paikka. Ne tuntevat olonsa turvalliseksi ja alkavat liikkua alueella suhteellisen aikaisin. Ensimmäiset karhut saapuvat paikalle tavallisesti noin kuuden- seitsemän aikoihin illalla ja niitä pääsee kuvaamaan hyvässä valossa. Myös emot pentuineen viihtyvät alueella hyvin, koska paikalla on riittävästi pitkiä mäntyjä turvapaikoiksi pennuille.
 
Toinen paikka sijaitsee suolla, noin 200 metrin päässä päähaaskalta. Kuvaaminen tapahtuu kahdesta kojusta, johon sopii 2-3 henkilöä ja kojuissa on kuusi kuvausaukkoa. Tällä paikalla karhuja pääsee seuraamaan ja kuvaamaan laajemmalla alueella. Lisäksi valon suhteen tämä paikka on metsäistä paikkaa hieman parempi. Taustalla oleva vanha metsä tuo kuvaamiseen omat mahdollisuutensa. Lisäksi paikalla on erittäin hyvät mahdollisuudet kuvata merikotkia, joita parhaimmillaan on nähty neljä yhtä aikaa. utelias_2
 
Kolmas paikka sijaitsee pienen lammen rannalla. Lampi on halkaisijaltaan noin 30 metriä. Tällä paikalla voi päästä seuraamaan karhujen mm. uimista. Lisäksi vesi tuo kuvaamiseen oman elementtinsä: Vedestä heijastuvat kuvajaiset ja valoisana kesäyönä lammesta nouseva usva mahdollistavat upeat karhukuvat  bearswimming3720_200
 
Näille kolmelle paikalle viedään karhuille ruokaa vain silloin, kun paikalla on kuvaajia. Tällä tavalla pyritään vähentämään maaston kulumista kojujen ympäriltä. Lisäksi silloin, kun kojut ovat käytössä, karhujen ruuat piilotetaan niin, että ne eivät näy kuvissa. Kojuja voidaan myös kääntää asiakkaiden toivomusten mukaan.
 
Kuvaaminen on mahdollista aloittaa keväällä heti karhujen aloittaessa vierailut haaskalla. Tavallisesti tämä tapahtuu huhtikuun puolivälissä. Ensimmäiset pari viikkoa karhuja on mahdollista kuva lumisessa taustassa. Kuvauskausi päättyy elokuun 10. päivä.
karhu_lumella1
 

© martinselkosen eräkeskus 2007